Saturday 29 December 2012

"Е-та"

Оцветители (E100-E181)
Консерванти (E200-E290)
Киселини, антиоксиданти, минерални соли (Е296-Е385)
Гуми, емулгатори, стабилизатори (Е400-Е495)
Минерални соли (Е500-Е585)
Овкусители (Е620-Е640)
Други (E900-E1520)


Ракообразуващи
E210, E211, E217, E250, E407, E2553b, E905, E950, E954, E955;

Много опасни
Е110, Е123, Е124 Е128, Е130, Е143, Е151, Е226, Е227,Е240, Е319, Е388, Е477, Е951, Е952, Е960, Е1520;

Опасни за бебета и малки деца
Е102, Е104, Е122, Е129, Е131, Е142, Е155, Е249, Е251, Е252, Е270, Е296, Е310, Е311, Е312, Е320, Е321, Е420, Е620;

Стомашни проблеми
Е150, Е221, Е222, Е223, Е235, Е339, Е340, Е463, Е465, Е466, Е508, Е622;

Кожни проблеми и алергии
Е107, Е120, Е132, Е133, Е160B, E200,E212, E214, E215, E218, E219, E230, E231, E313, E901, E903, E904, E928

Безопасни
Е100 - куркумин (жълт оцветител №7);
Е101 - рибофлавин (витамин В2);
Е140 - хлорофил (зелен оцветител №1);
Е160а – каротен;
Е160с – извлича се от червен пипер;
Е160d – ликопен (намира се в доматите и грейпфрутите);
Е161b – жълт извлек от растения;
Е162 – оцветител, който се извлича от цвекло;
Е163 – антоцианин – извлича се от цветя и растения.




No comments:

Post a Comment